20 May
1 2 3 4 5 6 7 8

Ultimele stiri adaugate pe site

-
-
Image Description
Sport

Florin Piersic, în recuperare după probleme medicale, se așteaptă să revină pe scenă în octombrie

Actorul Florin Piersic, una dintre cele mai îndrăgite personalități ale scenei românești, se recuperează după o serie de probleme medicale. Într-un interviu exclusiv acordat Realitatea PLUS, acesta a transmis un mesaj de speranță și optimism pentru fanii săi. "Știu că sunt departe de viața normală, dar sunt optimist. Fac un fel de tratament și sunt în grijă doamnelor. Depind de doctorii care mă țin substrict control. Dețin tratamentul pentru infecție și sper să mă eliberez de medicamentele necesare până în octombrie", a declarat actorul. La cei aproape 90 de ani, Florin Piersic este hotărât să revină pe scenă în octombrie. "Am avut o infecție din cauza cascadoriilor, dar acum sunt bine și mă recuperez repede. Am primit multe scrisori și gesturi extraordinare care m-au ajutat să trec peste această perioadă dificilă", a adăugat acesta. Potrivit reprezentanților Spitalului de Ortopedie "Foișor", Florin Piersic a fost reevaluat vineri și starea sa generală este stabilă, fără modificări semnificative față de zilele anterioare. Actorul primește tratament adecvat și se recuperează bine, fiind încrezător în privința revenirii sale pe scenă. Fanii lui Florin Piersic își exprimă speranța și susținerea pentru actorul lor preferat și își doresc să-l vadă cât mai curând pe scenă, în lumina reflectoarelor.

Articol postat cu 18 ore în urmă
Image Description
Sport

Scăderea numărului de angajați la stat, conform datelor MF

Numărul posturilor ocupate în instituțiile publice din România a înregistrat o scădere în luna martie a anului 2024, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor (MF). Conform datelor citate de economedia.ro și consultate de Agerpres, numărul total al posturilor ocupate a fost de 1.289.540, cu 425 mai puține față de luna anterioară. Cea mai mare parte a acestor posturi, aproape 63,9%, sunt ocupate în administrația publică centrală. Din totalul de 823.890 de angajați, în administrația publică centrală, în luna martie, au fost înregistrate 1.155 posturi vacante. În instituțiile finanțate integral de la bugetul de stat, erau angajate 606.862 de persoane, în scădere cu 1.458 față de luna februarie a aceluiași an. Ministerul Educației înregistra cel mai mare număr de posturi ocupate, cu un total de 302.655, fiind urmat de Ministerul Afacerilor Interne cu 123.011 posturi vacante, Ministerul Apărării Naționale cu 74.097 posturi ocupate, Ministerul Finanțelor cu 24.796 posturi vacante și Ministerul Sănătății cu 18.186 de posturi ocupate. Din totalul de 9.229 de posturi ocupate în instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale, în luna martie au fost înregistrate 11 posturi vacante, cu 11 mai puține față de luna februarie a anului 2024. În instituțiile finanțate integral din venituri proprii, au fost înregistrate 163.380 de posturi ocupate, în creștere cu 298 față de luna anterioară. Aceste date demonstrează o scădere a numărului de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România în luna martie a anului 2024. Conform sursei citate, în ceea ce privește instituțiile finanțate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj, s-a înregistrat o creștere cu 16 de posturi ocupate față de luna anterioară.

Articol postat cu 18 ore în urmă
Image Description
Sport

CSA Steaua devine campioană națională la polo pe apă pentru a 20-a oară

Steaua București, campioana la polo pe apă pentru a 20-a oară Sâmbătă seara, echipa CSA Steaua București a obținut încă o victorie în lumea sportului românesc. Acesta este al 20-lea titlu de campioană la polo pe apă, după o victorie clară în finala Superligii Naționale masculine împotriva echipei rivale, CS Dinamo București. Meciul a avut loc în Bazinul Dinamo- "Tolea Grințescu" și s-a încheiat cu scorul de 13-8 în favoarea echipei Steaua. În primele două sferturi, cele două echipe au fost la egalitate, dar Steaua a crescut în putere în ultimele două sferturi și a obținut o victorie confortabilă. Artizanii acestui succes istoric sunt portarul echipei Steaua și ceilalți jucători, care au reușit să închidă apărarea și să învingă echipa Dinamo cu multe goluri. Echipa a arătat determinare și ambiție, ceea ce a dus la acest rezultat deosebit. Această victorie a adus echipa Steaua în fruntea clasamentului național și a dovedit din nou dominația lor în lumea polo pe apă. Fanii au fost alături de echipă în timpul meciului și la final, înălțând aplauze pentru acești campioni. Steaua București este recunoscută ca o echipă puternică în competiția polo pe apă, obținând titlul de campioană de mai multe ori în ultimii ani. Aceasta este o sursă de inspirație pentru alte echipe care își doresc să atingă același nivel de performanță. Finala Superligii Naționale masculine a fost o confruntare palpitantă pentru toți fanii sportului, care au fost cu sufletul la gură și au urmărit fiecare mișcare a jucătorilor. La final, echipa CSA Steaua București a ieșit triumfătoare și a adus încă una dintre multele victorii pentru București și România. Felicitări echipelor CSA Steaua București pentru încă un titlu impresionant în palmaresul lor! Continuați să ne faceți mândri și să ne încântați cu performanțe remarcabile!

Articol postat cu 18 ore în urmă
Image Description
Sport

Piedone: "Ciulinii Bucureștiului" reprezintă dovada incompetenței lui Nicușor Dan - PUSL reacționează în fața problemelor capitalei!

Bucureștiul, un oraș sufocat de mizerie și buruieni - Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, trage un semnal de alarmă cu privire la situația actuală a Bucureștiului. Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, Piedone acuză actuala administrație condusă de Nicușor Dan că orașul se află într-o stare deplorabilă, fiind abandonat și sufocat de gunoaie și buruieni. Pentru Piedone, câștigătorul premiului „Ciulinii Bărăganului”, film regizat de Mircea Drăgan, nu este altul decât orașul București. Deși acesta admite că filmul este magistral, crede că „Ciulinii Bucureștiului” reprezintă un necaz actual pentru locuitorii săi. Candidatul PUSL afirmă că actuala administrație a orașului este dovada leneșului, minciunii, dezinteresului și neputinței lui Nicușor Dan. În opinia sa, zeci de mii de metri pătrați ai Bucureștiului sunt în paragină, deși sunt administrate de Nicușor Dan. Piedone nu poate înțelege motivele pentru care Nicușor Dan se comportă astfel cu orașul și cetățenii săi. De asemenea, se întreabă de ce acesta mai cere un mandat în fruntea Bucureștiului dacă nu poate gestiona orașul într-o manieră responsabilă și eficientă. În final, Piedone face un apel către cetățenii Capitalei să alunge actuala administrație prin vot, la alegerile locale ce vor avea loc în data de 9 iunie. Consideră că Nicușor Dan a fost o pagubă pentru oraș și este timpul ca locuitorii să ia atitudine și să aleagă un primar care să gestioneze orașul cu responsabilitate și devotament.

Articol postat cu 19 ore în urmă

Politica

-
-
Image Description
Politica

Procurorii cer echilibrul în discursul public cu privire la urmărirea penală a primarului Nicuşor Dan, după declaraţiile candidatului AUR, Mihai Enache, la alegerile pentru Primăria Bucureşti. DNA informează că nu există nicio persoană vizată în dosar. Procurorii avertizează asupra transmisiunii de informaţii care pot crea aparenţa unei activităţi ilegale. Mihai Neamţu, candidatul AUR pentru Primăria Capitalei, afirmă că DNA a început o urmărire penală împotriva primarului Nicuşor Dan. Conform candidatului, aceasta este o consecinţă a plângerilor referitoare la cheltui

Procurorii solicită echilibru în discursul public al candidaților la alegerile viitoare, în urma afirmațiilor făcute de Mihai Enache, reprezentatul AUR pentru Primăria București, despre un presupus dosar de urmărire penală a primarului general Nicușor Dan. Conform informațiilor furnizate de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), nicio persoană nu este vizată în acest caz. Procurorii au accentuat importanța menținerii unui discurs echilibrat în spațiul public pentru a evita răspândirea de informații care ar putea crea aparența unor activități ilegale ale DNA. Ei au precizat că vor oferi informații despre acest caz doar dacă este necesar, conform prevederilor legale. Candidatul AUR pentru Primăria Capitalei, Mihai Neamțu, a declarat că DNA a început urmărirea penală împotriva primarului Nicușor Dan ca urmare a sesizărilor referitoare la cheltuielile din campania publicitară a acestuia. Potrivit comunicatului de presă emis de către AUR, Neamțu a fost informat de către procurori despre începerea urmăririi penale în urma plângerii depuse de el și speră la o anchetă rapidă pentru a afla adevărul. El a mai adăugat că primarul a alocat suma de aproximativ 500 de mii de euro pentru panourile publicitare, iar acesta ar fi putut primi avantaje directe sau ar fi putut utiliza sume de bani nejustificate pentru plata acestor servicii. În replică, Nicușor Dan a explicat că decizia procurorilor este strict formală, deoarece aceștia sunt obligați să demareze o investigație penală în cazul unei plângeri depuse. Acesta a mai menționat că situația este una care se întâmplă la fiecare patru ani.

Image Description
Politica

Ziua Europei: Visul european, acum o realitate pentru România! 9 mai 1950 sărbătorit pentru începutul puternic al Uniunii Europene și solidaritatea cetățenilor români în apărarea ideii de acasă.

La 9 mai 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, a ținut un important discurs care a marcat începutul visului european și a pus piatra de temelie a Uniunii Europene. Astăzi, 9 mai, sărbătorim momentul în care membrii fostelor națiuni oponente în al Doilea Război Mondial au înțeles că solidaritatea și dezvoltarea comună sunt mai importante decât resentimentele trecutului. Cu toate acestea, visul european nu este apărat doar prin cuvinte și tratate, ci și cu arma în mână. Pe linia frontului din Ucraina, cetățenii europeni luptă împotriva ambițiilor imperialiste ale regimului autoritar de la Moscova. Aici, în Europa, ne confruntăm cu amenințări la adresa valorilor noastre fundamentale de libertate și democrație. În contrast, cetățenii români au șansa de a construi visul european acasă, în țara lor. Astăzi, liderii și cetățenii lor sărbătoresc alături de restul Europei și reafirmă angajamentul ferm pentru valorile și principiile comune pe care ne bazăm Uniunea Europeană. 9 mai este o zi de sărbătoare, dar și o zi de conștientizare și reflecție. Este o zi în care ne amintim de idealurile și obiectivele care au dus la crearea UE și ne străduim să le respectăm și să le apărăm în continuare. Uniunea Europeană nu este doar o alianță politică și economică, ci este mai presus de toate, o garanție a păcii și stabilității în Europa și în lume. Astăzi, sărbătorim această uniune și ne unim forțele pentru a o menține și a o dezvolta în continuare, pentru binele și prosperitatea tuturor cetățenilor europeni.

Image Description
Politica

UDMR va fi prima pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare 2024, imaginează-te cine ocupă celelalte poziții

UDMR va ocupa primul loc pe buletinele de vot de la alegerile europarlamentare, stabilit de Biroul Electoral Central (BEC). UDMR este urmată de alianţa electorală PSD-PNL, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, AUR, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), și alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei. Pe locul 7 se va afla România Socialistă, urmată de Partidul România Mare pe locul 8, Partidul Patrioților pe locul 9, Partidul Alternativa Dreaptă pe locul 10, Partidul S.O.S. România pe locul 11, și Partidul Diaspora Unită pe locul doisprezece. Ordinea de înscriere a candidaților independenți este următoarea: locul 13 este ocupat de Paula-Marinela Pîrvănescu, urmată de Vlad-Dan Gheorghe pe locul 14, Nicolae Bogdănel Ştefănuţă pe locul 15, și Dumitru Silvestru Şoşoacă pe locul 16. Acestea sunt rezultatele deciziei BEC de a stabili ordinea în care vor apărea candidaturile pe buletinele de vot, înainte de alegerile europarlamentare. ACESTEA sunt candidaturile care îşi doresc să reprezinte România la nivel european, iar alegătorii vor avea de ales dintre acestea la urne. În conformitate cu decizia BEC, UDMR va fi prima opțiune pentru alegători, de pe buletinele de vot. UDMR este o alianță care reprezintă interesele minorității maghiare din România, iar următoarele poziții sunt ocupate de alianța PSD-PNL și alte partide care își doresc să promoveze valorile europene și să le aplice în contextul României. Pe locurile următoare se află partide care promovează diverse ideologii, precum socialismul, naționalismul sau liberalismul, prin intermediul candidaților lor. În plus, patru candidați independenți și-au depus dosarele de candidatură și vor apărea pe buletinele de vot după partidele menționate anterior. Aceștia își doresc să aducă contribuția lor la politicile europene în calitate de reprezentanți ai României. Aceasta este ordinea pe care trebuie să o respecte BEC atunci când pregătește buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii vor avea o mare responsabilitate de a alege reprezentanții care vor lua decizii importante pentru România în Bruxelles.

Image Description
Politica

Primarul Clotilde Armand: Ciolacu, expert în stand-up comedy plătit cu banii noştri, jignește poporul român și moldovenii

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat despre Marcel Ciolacu că acesta "de fiecare dată când deschide gura, ne oferă un spectacol de stand-up comedy plătit (fără să vrem) cu banii noștri și nici chiar Viorica Dăncilă nu-l poate întrece în dezacorduri și perle". Declarația a fost făcută într-o postare pe platforma de socializare Facebook. Ciolacu replică, afirmând "<> – afirmă Ciolacu (cu BAC-ul luat – probabil cu șpagă – la 38 ani). Nu, inteligentule! N-ai nimerit-o. Vă consider hoți. Pe voi cei din PSD și PNL." Cu toate acestea, primarul Armand consideră că aceasta este doar o încercare ratată de a-i jigni și mai mult pe români, inclusiv pe moldoveni. "Acest individ și banda lui de analfabeți funcțional ajunși la putere, construiți pe sânge și crime, nu ne pot oferi niciodată lecții despre democrație", a adăugat ea. Primarul Sectorului 1 a subliniat că declarația lui Ciolacu, în care el sugerează că cetățenii din Republica Moldova sunt inferiori, este nedemnă de un politician și le ofensează pe toate persoanele de bună credință, indiferent de naționalitate. "Să nu mai zic cum Ciolacu a jignit moldovenii cu ultima lui perlă prin care declară că dacă ești cetățean din Moldova ești un om inferior lui", a adăugat Armand. Primarul Armand a mai afirmat că Marcel Ciolacu, care și-a luat diplomanția la vârsta de 38 de ani și a participat la vânătoarea de talibani din Afganistan, nu poate oferi lecții de democrație unui popor care a suferit sub regimul comunist și care a luptat pentru libertate și democrație. În concluzie, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, l-a acuzat pe Marcel Ciolacu de comportament josnic și de lipsă de respect față de cetățenii români și moldoveni. Ea a cerut public liderilor politici să se comporte mai responsabil și să înceteze să jignească poporul prin declarații neadevărate și insulte gratuite.

Image Description
Politica

Burduja prezintă Planul pentru București în fața susținătorilor PNL. Sebastian Burduja dezvăluie viziunea sa pentru oraș și soluțiile liberale. Evenimentul de lansare a fost un succes!

Sebastian Burduja, candidatul Partidului Național Liberal (PNL) pentru funcția de primar general, a prezentat luni Planul pentru București, inspirat de succesul administrațiilor liberale din alte orașe din România. Evenimentul de lansare a avut loc în această seară și a fost deschis pentru susținători, care au aflat mai multe despre ideile, echipa și soluțiile liberale propuse de Burduja pentru Capitală. Sub sloganul "Schimbăm Bucureștiul", Sebastian Burduja își lansează campania pentru alegerile locale din 9 iunie, având încredere în șansa sa de a câștiga și dorind să ofere bucureștenilor posibilitatea de a trăi într-un oraș modern, adecvat secolului XXI. Potrivit informațiilor furnizate de PNL, Sebastian Burduja a primit încrederea locuitorilor din București și este singurul candidat real al Dreptei în Capitală. Mai mult decât atât, acesta a prezentat deja un plan concret pentru București, cu soluții și idei menite să aducă schimbări pozitive în oraș și să îmbunătățească viața cetățenilor. "Există trei aspecte importante pe care vreau să le subliniez: am un plan pentru București, am o echipă de susținători și, spre deosebire de alți competitori, nu sunt singur în această luptă. (…) Și, nu în ultimul rând, soluțiile liberale. Acestea au adus performanță și au dus la bunăstarea românilor, iar acest lucru s-a văzut în orașe precum Cluj, Oradea sau Suceava", a declarat Burduja cu încredere la lansarea Planului pentru București. Candidatul PNL a îndemnat bucureștenii să considere o opțiune cu adevărat liberală pentru oraș, precum au făcut și locuitorii din alte localități din România, unde administrațiile liberale au dus la avans și dezvoltare. "Românii o duc mai bine și la Oradea, și la Cluj, și la Reșița, și la Piatra Neamț, și la Suceava, și în multe alte locuri ale țării", a adăugat el. Reprezentanții PNL afirmă că Sebastian Burduja este cel mai susținut de locuitorii capitalei și este singurul candidat al Dreptei care poate aduce schimbări reale și progres în București. Planul său concret pentru oraș, bazat pe soluții liberal-democrate, este considerat drept oportunitatea de a face din București un oraș modern și viabil pentru secolul XXI.

Image Description
Politica

VIDEO: Piedone: Suntem clanul usturoiului românesc, vrem o țară fără strigoi, leneși și trădători

După cum spune un vechi proverb, "oamenii sunt motorul lumii". Și acesta este și cazul recentului eveniment care a avut loc în România. În cadrul unei conferințe de presă, o importantă personalitate a țării, care și-a exprimat dreptul la anonimat, a făcut o declarație puternică: "Ei sunt motorul meu! Și cum vor ei să le fie traiul, așa trebuie să le fie! Oameni buni, MERGEM ÎNAINTE!". Cuvintele au fost spuse în cadrul unei discuții despre situația economică actuală și impactul acesteia asupra vieților oamenilor. Declarația a venit ca un răspuns la întrebarea despre cum va afecta criza economică locuitorii țării noastre. Într-un moment în care mulți se confruntă cu dificultăți financiare din cauza pandemiei, acest mesaj de la o voce importantă aduce speranță și determinare. Personalitatea misterioasă a subliniat importanța împărtășirii povestii sale și a modului în care a fost ajutată în trecut de cei din jur. "Am trecut prin greutăți și am reușit să trec peste ele datorită sprijinului și înțelegerii celor din jurul meu." a declarat aceasta. Mesajul puternic al conferinței de presă a fost acela de a merge împreună înainte și de a face oamenii să-și asume responsabilitatea schimbărilor din viața lor. "Când ești într-o situație dificilă, nu poți sta acolo și să plângi. Trebuie să te ridici și să schimbi lucrurile". A fost încă o dovadă că oamenii pot fi motorul schimbării, indiferent de circumstanțe. Vestea bună este că mulți au fost inspirați de discursul motivator, iar mesajul a fost împărtășit pe scară largă pe platformele de socializare. Cu siguranță, această voce anonimă a reușit să inspire și să facă o schimbare pozitivă în mintea mulțimii. În concluzie, putem spune că atunci când oameni buni se unesc și merg împreună înainte cu determinare, nimic nu le poate sta în cale. Așa cum a spus și personalitatea misterioasă, "Ei sunt motorul meu! Și cum vor ei să le fie traiul, așa trebuie să le fie!". Să sperăm că mesajul puternic va continua să fie împărtășit și să îi motiveze pe alții să meargă înainte, indiferent de provocările vieții.

Recente din Romania

-
-

05:59

Sfântul Talaleu și costul credinței

Dragi cititori, în căutarea înfrigurată a surselor de valoare adevărată, vă invit să reflectați și să aprofundați viața Sfântului Talaleu, cel care este omagiat astăzi în calendarul ortodox și greco-catolic.
Image Description

05:49

Radarele vor fi amplasate la începutul săptămânii în județul Alba: Lista drumurilor comunicată de IPJ

Poliţia va amplasa radarele în data de 20 mai 2024 pentru a monitoriza traficul rutier în mai multe zone din judeţul Alba, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Radarele vor fi poziţionate atât în interiorul localităţilor, cât şi pe drumurile naţionale şi judeţene. Potrivit listei transmise de IPJ Alba, radarele vor putea fi găsite pe traseul drumului naţional 1 între Alba Iulia şi limita cu judeţul Cluj, prin localităţile Sântimbru, Oiejdea, Galda de Jos, Teiuş, Aiud şi Inoc. De asemenea, vor fi poziţionate pe drumul naţional 1 între Sebeş şi limita cu judeţul Sibiu, prin Cut şi Cunţa, precum şi pe drumul naţional 7 între Săliştea şi limita cu judeţul Hunedoara, prin Şibot. Alte zone în care vor fi amplasate radarele sunt drumurile naţionale 67C între Sebeş şi Petreşti şi între Petreşti şi Săsciori, drumul naţional 74 între Ighiu şi Bucium Cerbu, drumul naţional 75 între Câmpeni şi Arieşeni, drumul naţional 75 între Baia de Arieş şi Lupşa, precum şi în mai multe străzi din municipiul Alba Iulia şi Sebeş. Această amplasare a radarelor face parte dintr-o serie de măsuri luate de către autorităţi pentru a încuraja respectarea regulilor de circulaţie şi siguranţa în trafic, iar şoferii sunt îndemnaţi să fie atenţi la viteza de deplasare şi să respecte semnalele poliţiştilor.
Image Description

05:01

Decontări de Peste 888,442 Lei Preluări În Domiciliu Potrivit Legislației În Vigoare!

CAS Vaslui a încheiat contracte cu șase furnizori de servicii medicale, doi din Vaslui, doi din Barlad, unul din Negresti și unul din Huși. Suma totala de 888.442 de lei a fost decontată în anul 2023 pentru serviciile de îngrijire la domiciliu. Potrivit legislației, un asigurat poate beneficia de 90 de zile de îngrijiri pe parcursul unui an, în episoade de maximum 30 de zile. Îngrijirile medicale includ administrarea de medicamente intramuscular sau intravenos, îngrijirea escarelor, monitorizarea funcțiilor vitale precum tensiunea arterială, pulsul și respirația, kinetoterapie și altele. Direcția CAS Vaslui, Mihaela Chitariu, a declarat că serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu sunt o alternativă mai ieftină pentru sistemul de sănătate și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților. Astfel, asigurații cu nivel de dependență și capacitate limitată de a se deplasa la unitatea medicală pot beneficia de tratamente la domiciliu. În anul precedent, s-a avut în vedere acoperirea nevoilor de îngrijiri la domiciliu ale asiguraților din întreg județul Vaslui. Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu au avantaje precum faptul că nu se deplasează bolnavul din familie și costurile mai mici în comparație cu cele din unitățile spitalicești. Dănuț CIOBANU, a precizat că aceste măsuri sunt menite să îmbunătățească accesul la serviciile medicale pentru toți asigurații. Pentru a primi ultimele articole prin email, abonează-te tastând adresa ta de email.
Image Description

Recente din bucuresti

-
-

12:18

Florin Piersic, în recuperare după probleme medicale, se așteaptă să revină pe scenă în octombrie

Actorul Florin Piersic, una dintre cele mai îndrăgite personalități ale scenei românești, se recuperează după o serie de probleme medicale. Într-un interviu exclusiv acordat Realitatea PLUS, acesta a transmis un mesaj de speranță și optimism pentru fanii săi. "Știu că sunt departe de viața normală, dar sunt optimist. Fac un fel de tratament și sunt în grijă doamnelor. Depind de doctorii care mă țin substrict control. Dețin tratamentul pentru infecție și sper să mă eliberez de medicamentele necesare până în octombrie", a declarat actorul. La cei aproape 90 de ani, Florin Piersic este hotărât să revină pe scenă în octombrie. "Am avut o infecție din cauza cascadoriilor, dar acum sunt bine și mă recuperez repede. Am primit multe scrisori și gesturi extraordinare care m-au ajutat să trec peste această perioadă dificilă", a adăugat acesta. Potrivit reprezentanților Spitalului de Ortopedie "Foișor", Florin Piersic a fost reevaluat vineri și starea sa generală este stabilă, fără modificări semnificative față de zilele anterioare. Actorul primește tratament adecvat și se recuperează bine, fiind încrezător în privința revenirii sale pe scenă. Fanii lui Florin Piersic își exprimă speranța și susținerea pentru actorul lor preferat și își doresc să-l vadă cât mai curând pe scenă, în lumina reflectoarelor.
Image Description

12:13

Scăderea numărului de angajați la stat, conform datelor MF

Numărul posturilor ocupate în instituțiile publice din România a înregistrat o scădere în luna martie a anului 2024, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor (MF). Conform datelor citate de economedia.ro și consultate de Agerpres, numărul total al posturilor ocupate a fost de 1.289.540, cu 425 mai puține față de luna anterioară. Cea mai mare parte a acestor posturi, aproape 63,9%, sunt ocupate în administrația publică centrală. Din totalul de 823.890 de angajați, în administrația publică centrală, în luna martie, au fost înregistrate 1.155 posturi vacante. În instituțiile finanțate integral de la bugetul de stat, erau angajate 606.862 de persoane, în scădere cu 1.458 față de luna februarie a aceluiași an. Ministerul Educației înregistra cel mai mare număr de posturi ocupate, cu un total de 302.655, fiind urmat de Ministerul Afacerilor Interne cu 123.011 posturi vacante, Ministerul Apărării Naționale cu 74.097 posturi ocupate, Ministerul Finanțelor cu 24.796 posturi vacante și Ministerul Sănătății cu 18.186 de posturi ocupate. Din totalul de 9.229 de posturi ocupate în instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale, în luna martie au fost înregistrate 11 posturi vacante, cu 11 mai puține față de luna februarie a anului 2024. În instituțiile finanțate integral din venituri proprii, au fost înregistrate 163.380 de posturi ocupate, în creștere cu 298 față de luna anterioară. Aceste date demonstrează o scădere a numărului de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România în luna martie a anului 2024. Conform sursei citate, în ceea ce privește instituțiile finanțate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj, s-a înregistrat o creștere cu 16 de posturi ocupate față de luna anterioară.
Image Description

11:40

CSA Steaua devine campioană națională la polo pe apă pentru a 20-a oară

Steaua București, campioana la polo pe apă pentru a 20-a oară Sâmbătă seara, echipa CSA Steaua București a obținut încă o victorie în lumea sportului românesc. Acesta este al 20-lea titlu de campioană la polo pe apă, după o victorie clară în finala Superligii Naționale masculine împotriva echipei rivale, CS Dinamo București. Meciul a avut loc în Bazinul Dinamo- "Tolea Grințescu" și s-a încheiat cu scorul de 13-8 în favoarea echipei Steaua. În primele două sferturi, cele două echipe au fost la egalitate, dar Steaua a crescut în putere în ultimele două sferturi și a obținut o victorie confortabilă. Artizanii acestui succes istoric sunt portarul echipei Steaua și ceilalți jucători, care au reușit să închidă apărarea și să învingă echipa Dinamo cu multe goluri. Echipa a arătat determinare și ambiție, ceea ce a dus la acest rezultat deosebit. Această victorie a adus echipa Steaua în fruntea clasamentului național și a dovedit din nou dominația lor în lumea polo pe apă. Fanii au fost alături de echipă în timpul meciului și la final, înălțând aplauze pentru acești campioni. Steaua București este recunoscută ca o echipă puternică în competiția polo pe apă, obținând titlul de campioană de mai multe ori în ultimii ani. Aceasta este o sursă de inspirație pentru alte echipe care își doresc să atingă același nivel de performanță. Finala Superligii Naționale masculine a fost o confruntare palpitantă pentru toți fanii sportului, care au fost cu sufletul la gură și au urmărit fiecare mișcare a jucătorilor. La final, echipa CSA Steaua București a ieșit triumfătoare și a adus încă una dintre multele victorii pentru București și România. Felicitări echipelor CSA Steaua București pentru încă un titlu impresionant în palmaresul lor! Continuați să ne faceți mândri și să ne încântați cu performanțe remarcabile!
Image Description

Reclame

-
-

Vremea

-
-
bucuresti WEATHER

Schimb valutar

-
-

Redactie

-
-
Stiri din bucuresti
office@stiridinbucuresti.ro
0723222111

Evenimente

-
-
Image Description
Evenimente

O linie specială în București pentru evenimentul „Noaptea Muzeelor” înființată de Asociația TPBI

Înființarea unei linii de autobuz specială pentru evenimentul „Noaptea Europeană a Muzeelor” a fost anunțată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI). Linia va funcționa în noaptea de 18/19 mai 2024, pentru a asigura transportul vizitatorilor la acest eveniment cultural. De la ora 18:00 de sâmbătă, 18 mai, până la ora 01:00 de duminică, 19 mai, autobuzele vor circula pe traseul Piața Presei - Piața Unirii, trecând prin puncte importante din oraș. Acestea vor merge pe următorul traseu: Piața Presei, Bd. Expoziției, Bd. Mărăști, Șos. Pavel Dimitrievici Kiseleff, Piața Victoriei, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, până la terminalul „Piața Unirii 2”, și înapoi, pe Bd. I. C. Brătianu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. General Gheorghe Magheru, Bd. Lascăr Catargiu, Piața Victoriei, Bd. Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bd. Mareșal Constantin Prezan, Str. Alexandru Constantinescu, Bd. Mărăști, Piața Montreal, Bd. Expoziției și înapoi la Piața Presei. Potrivit TPBI, această linie specială va facilita accesul publicului la toate muzeele participante la eveniment, făcând posibilă vizitarea lor într-un mod ușor și confortabil. Transportul va fi gratuit pentru toți pasagerii, iar aceștia vor fi informați în avans despre mersul autobuzelor prin intermediul afișajelor electronice din interiorul mașinilor. Noaptea Europeană a Muzeelor este o inițiativă culturală care are loc în mai mult de 30.000 de orașe din Europa, în fiecare an. Ocazia este marcată printr-un program extins de vizitare a muzeelor, galeriilor și altor instituții de artă, precum și prin diverse activități culturale și artistice. Scopul evenimentului este de a promova patrimoniul și diversitatea culturală din Europa și de a încuraja participarea publicului la viața culturală a orașelor lor. Evenimentul „Noaptea Europeană a Muzeelor” va avea loc pentru prima dată și în București și se estimează că va atrage un număr mare de vizitatori în noaptea de 18/19 mai 2024. Linia specială de autobuz este o soluție eficientă pentru a asigura transportul acestora între diferitele atracții culturale din oraș. TPBI a reiterat importanța promovării culturii și facilității accesului publicului la evenimentele culturale, iar această inovație în transportul public este un pas important în această direcție.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Minibibliotecile au fost readuse în parcurile din Sectorul 6 📚

Primăria Sectorului 6 a decis să reintroducă minibibliotecile în parcuri, după o perioadă în care acestea au fost absente. Această inițiativă vine în sprijinul comunității, oferind oportunitatea de a citi cărți interesante în aer liber. 📚 Căsuțele cu cărți vor fi disponibile în mai multe parcuri din sectorul 6, printre care Drumul Taberei, Crângași, Brâncuși și Marin Preda. Potrivit autorităților, acestea vor fi plasate în locuri ușor accesibile, astfel încât oricine să poată avea acces la ele. De asemenea, minibibliotecile vor fi amplasate în zonele cu trafic intens de trecători, pentru a le face cât mai vizibile și accesibile. 📚 Cărțile disponibile în cadrul acestor minibiblioteci acoperă o gamă variată de genuri, de la romane și cărți de non-ficțiune până la cărți pentru copii și enciclopedii. Potrivit primăriei, selecția de cărți va fi actualizată constant, astfel încât să ofere mereu opțiuni interesante cititorilor. 📚 Inițiativa reintroducerii minibibliotecilor în parcuri este un pas important în promovarea lecturii și accesibilității la carte în comunitate. Această măsură vine atât în sprijinul copiilor și adolescenților, cât și al adulților care doresc să își petreacă timpul liber într-un mod educativ și plăcut. 📚 Autoritățile din Sectorul 6 încurajează utilizarea acestor minibiblioteci și speră ca proiectul să fie bine primit de locuitori. De asemenea, acestea încurajează comunitatea să contribuie la îmbunătățirea și diversificarea selecției de cărți prin donații de cărți în bună stare. 📚 Astfel, parcurile din Sectorul 6 devin și mai atractive pentru activități recreative și educaționale, dărâmând barierele și aducând cartea mai aproape de oameni. 📚

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Primarul Nicușor Dan invită educatorii din creșe și grădinițe la un eveniment despre metoda Reggio Emilia, gratuit pentru profesorii din București la Teatrul Țăndărică. Participă Luca Vecchi, Cristian Fabbi și Marco Spaggiari.

Primarul general Nicușor Dan organizează un eveniment dedicat educației timpurii, în cadrul căruia se va discuta despre "Cele 100 de limbaje ale copiilor" și metoda Reggio Emilia. Evenimentul va avea loc la Teatrul de Animație Țăndărică pe data de 17 mai 2024, la ora 09.00. Sunt așteptați să participe 300 de educatori, profesori și directori de unități de învățământ din București. Metoda Reggio Emilia este o abordare educațională care încurajează copiii să exploreze lumea din jurul lor și să interacționeze cu cei din jur pentru a-și consolida cunoștințele. La acest eveniment, participanții vor avea oportunitatea să afle mai multe despre această metodă și cum poate fi implementată în unitățile de învățământ din Italia. Invitații speciali includ primarul provinciei Emilia, Luca Vecchi, președintele Fondazione Reggio Children, Cristian Fabbi și profesorul Marco Spaggiari de la Centrul Internațional Loris Malaguzzi. De asemenea, evenimentul va fi onorat de prezența prof. univ. Dr. Marin Manolescu, profesor emerit al Universității din București, Evelina Necula, co-fondator al Kinderpedia și Maria Ștefania Manea, fondatoare a Grădiniței Equilibrium. Participanții vor putea să învețe mai multe despre metoda Reggio Emilia și cum poate fi implementată în sistemul de educație timpurie din România. Pentru a participa la acest eveniment, este necesară înregistrarea în avans, deoarece locurile sunt limitate. Este recomandat să vă rezervați locul cât mai curând posibil pentru a nu rata această oportunitate valoroasă pentru educație.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Nicușor Dan cheamă bucureștenii la adopție de câini la un târg în Parcul Izvor

Primăria Municipiului București, prin Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), organizează astăzi un târg de adopții în Parcul Izvor, la invitația primarului Nicușor Dan. Potrivit acestuia, sunt disponibile pentru adopție 20 de căței dornici să găsească un cămin iubitor. Cei interesați să adopte un cățel sunt așteptați astăzi în Parcul Izvor, unde reprezentanții ASPA vor fi prezenți pentru a facilita procesul de adopție. Toți cățeii propuși spre adopție au fost deparazitați intern și extern, microcipați și, în cazul în care vârsta lor o permite, chiar sterilizați. Primarul Nicușor Dan a subliniat importanța adopțiilor, în special a cățeilor din adăposturile ASPA. „Suntem convinși că acești căței merită să fie iubiți și îngrijiți într-un cămin călduros și iubitor. Dacă vreți să adoptați un cățel, vă invit să mergeți astăzi în Parcul Izvor și să dați un cămin acestor mici patrupezi”, a declarat primarul. Adopțiile sunt gratuite, iar cei care doresc să ia un cățel acasă trebuie să prezinte documentele necesare și să semneze un contract de adopție. Iubitorii de animale sunt încurajați să ia parte la acest eveniment și să le ofere cățeilor o șansă la o viață mai bună.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Primăria Sectorului 1 a câştigat în instanţă dreptul de control asupra unei construcţii ilegale / Administraţia locală în premieră, susţinută de Clotilde Armand

Primăria Sectorului 1 anunță că a obținut în instanță dreptul de a intra pe o proprietate privată pentru a opri construirea ilegală a unui bloc cu opt etaje. Potrivit unui comunicat de presă, aceasta este o premieră pentru România. Potrivit Primăriei, blocul se află pe strada Heliului din cartierul Băneasa și este rezultatul erorilor administrațiilor centrale și locale din perioada 2007-2020 și a unor lacune legislative. Primăria menționează că, în ultimii trei ani, Poliția Locală a încercat să soluționeze situația prin metode legale, dar proprietarii au refuzat să prezinte documentele și să permită accesul autorităților în imobil. Proprietarii au fost deja amendați cu 100.000 de lei pentru lipsa autorizației de construire, iar au fost făcute plângeri penale și deschise mai multe procese pentru înregistrarea imobilului în cartea funciară și pentru a forța proprietarii să permită controlul și să prezinte documentele necesare. După ce judecătorii au decis că proprietarii trebuie să pună la dispoziția Primăriei toate documentele și să permită Poliției Locale să facă un control, Primăria Sectorului 1 a obținut dreptul de a pătrunde pe proprietatea privată. Potrivit comunicatului, aceasta este prima dată când o administrație locală din România câștigă în instanță dreptul de a intra pe o proprietate privată pentru a soluționa o problemă urbanistică. "Haosul urbanistic trebuie să înceteze", declară Primăria Sectorului 1, adăugând că, deși procedurile sunt de durată, construcțiile ilegale vor fi demolate pe cheltuiala celor care le-au ridicat. Situația din Sectorul 1 este un exemplu al curajului și hotărârii Primăriei de a combate construcțiile ilegale și de a aduce ordine în zonă. Această acțiune este un important precedent pentru combaterea dezvoltării urbane necontrolate și trebuie să fie urmat de alte primării locale pentru a reda încrederea cetățenilor în autorități și a aduce echilibru în dezvoltarea urbană a României.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Ioana Ramona Bruynseels, AUR propune un nou plan împotriva traficului de droguri în Sectorul 1

Fenomenul infracționalității în cartierele noastre Înțelegerea dimensiunii și impactului infracționalității în cartierele noastre este vitală pentru a putea acționa în mod corespunzător și a reduce acest fenomen alarmant. Potrivit datelor recente, rata infracționalității în cartierele orașului nostru a crescut semnificativ în ultimul an, fapt ce ne îngrijorează și ne face să ne gândim la măsuri concrete pentru siguranța comunității noastre. Conform declarațiilor autorităților locale, cele mai afectate cartiere sunt cele dens populate și cu o situație socio-economică precară. În aceste zone, activitățile infracționale sunt mai frecvente, iar efectele lor se resimt asupra întregii comunități. Furturile, tâlhăriile și vandalizările sunt doar câteva dintre infracțiunile comise în mod regulat, ceea ce afectează încrederea oamenilor în siguranța și stabilitatea cartierelor lor. De asemenea, infractorii tind să profite de oportunitățile de nepăzire a locuințelor, în special în timpul sărbătorilor sau când locatarii sunt plecați pentru perioade mai lungi de timp. Acest lucru ne arată că este important să luăm în considerare măsuri suplimentare de securitate, precum și să fim atenți și să ne sprijinim reciproc pentru a menține siguranța în cartierele noastre. În plus, din păcate, infracționalitatea nu afectează doar proprietățile, ci și oamenii. Agresiunile asupra persoanelor, inclusiv violența domestică, sunt în creștere în unele cartiere, ceea ce este extrem de îngrijorător pentru siguranța și bunăstarea comunității noastre. Ca atare, este esențial să fim vigilenți și să raportăm orice activitate suspectă autorităților. În concluzie, rata infracționalității în cartierele noastre este o problemă gravă care necesită atenție imediată. Este datoria noastră, ca membri ai comunității, să lucrăm împreună cu autoritățile și să luăm măsuri pentru a reduce acest fenomen și pentru a ne asigura că cartierele noastre sunt locuri sigure pentru toți locuitorii. Siguranța noastră depinde de colaborarea și implicarea noastră, iar împreună putem face diferența în combaterea infracționalității în cartierele noastre.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Flower Expo - O nouă expoziție florală de primăvară debutează mâine la SUN PLAZA

O nouă expoziție cu flori și plante, intitulată ”Flower Expo”, va avea loc în perioada 19 aprilie - 3 mai la centrul comercial SUN PLAZA din București. Evenimentul va fi deschis în fiecare zi, de la ora 10:00 până la ora 22:00 și poate fi vizitat gratuit. Flower Expo ajunge acum la cea de-a XIII-a ediție și propune o experiență inedită pentru iubitorii de natură. Tema acestui an este ”Conexiunea cu natura răsare în sud”, iar scopul expoziției este de a aduce natura mai aproape de oameni. Pentru a crea o atmosferă cât mai autentică, organizatorii au colaborat cu specialiști de la florăria Iris, care au amenajat decoruri impresionante pentru a cuceri inimile vizitatorilor. Evenimentul promite să fie o combinație perfectă de culoare, parfum și textură, datorită celor peste 100 de specii de plante și flori 100% naturale expuse în cadrul expoziției. Vizitatorii vor putea admira frumusețea naturii într-o nouă și surprinzătoare formă, prin intermediul a trei colțuri de natură amenajate în diferite zone ale centrului comercial. În plus, această expoziție oferă o experiență educativă prin care să își hrănească curiozitatea și să descopere elemente clasice și moderne ale lumii florale. Evenimentul Flower Expo este o adevărată oază de verdeață în mijlocul orașului și este destinat tuturor celor care vor să scape de agitația urbană și să se conecteze cu natura. Așa că, dacă sunteți în căutarea unei experiențe încântătoare și inedite, nu ratați ocazia de a vizita această expoziție ce va transforma SUN PLAZA într-un veritabil paradis floral.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Cea mai dura campanie de promovare a adoptiilor cainilor din centrele ASPA, in colaborare cu Bikers for Humanity Romania

În colaborare cu Bikers for Humanity Romania, Primăria Capitalei a lansat o nouă campanie de adopție a câinilor din centrele ASPA, în stil rock și plină de emoție și bucurie. Scopul campaniei este de a încuraja adopțiile din adăposturi și de a oferi cățeilor fără stăpân un cămin iubitor. Împreună cu bikerii de la #BFH, Primăria a organizat o ședință foto cu cățeii din adăpost, în care aceștia au putut fi văzuți în brațele bikerilor plini de emoție și bucurie. "Este emoționant să adopți un cățel din adăpost și să începi o nouă etapă împreună cu el. Bucuria de a-i oferi un cămin și de a forma o legătură de suflet este incomparabilă", a transmis Primăria Capitalei. Prin această campanie, se dorește să se conștientizeze importanța adopției și să se promoveze relațiile de prietenie și iubire între om și animal. Bikerii de la #BFH s-au alăturat cu entuziasm campaniei și au împărtășit cu toți dragostea lor pentru animale. Acțiunea lor demonstrează că legăturile de suflet pot dura și că adopția poate face o diferență în viețile animalelor și ale celor care le adoptă. În final, Primăria Capitalei îndeamnă pe toți cei care doresc să-și împărțească viața cu un cățel plin de iubire să încerce adopția de la centrele ASPA. Pentru că, așa cum spun și bikerii, legăturile de suflet sunt cele care DURează!

Citeste mai mult

nationale

-
-
Image Description

Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem Patriot. Ucrainenii luptă și pentru noi

Fostul președinte Traian Băsescu spune că România trebuie să dea Ucrainei o baterie Patriot, pentru că participă astfel la efortul de a opri armatele Kremlinului. În plus, a spus Băsescu la Digi24, România va primi la schimb un alt sistem Patriot din banii cu care SUA ajută Ucraina. „CSAT ar trebui să judece prioritățile, și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau de a nu participa. Cred că ar fi o mare greșeală a României, cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor înseamnă un risc în plus pentru securitatea națională a României – și nu numai a României. Deocamdată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei”, a spus Băsescu la emisiunea „Briefing”. El a explicat că România nu trebuie să se dispenseze de singurul sistem Patriot operațional, ci poate da Ucrainei unul dintre cele sisteme aflate în curs de operaționalizare, în condițiile în care ucrainenii au devenit specializați în a operaționaliza astfel de sisteme de armament. El a criticat o declarație a președintlui Klaus Iohannis, care a spus că trebuie să vedem ce primește România în schimb, dacă donează un sistem Patriot Ucrainei. „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia să discuți public, să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest sistem Patriot în Ucraina sau nu și în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă. În Ucraina mor oameni... vrea să vadă ce primește? S-a dus să primească NATO și a primit Patriot pentru Ucraina”, a spus Băsescu. El crede totuși că cele două chestiuni nu sunt legate una de alta. „Iohannis a ținut să facă o vizită în SUA, după ce a fost Ciolacu și nu l-a primit nimeni pe acolo. În ambițiile lui, a zis: mă duc eu, să mă primească președintele. Până la urmă, diplomația românească a reușit să aranjeze această vizită nedorită de americani, dar acceptată datorită insistențelor, ocazie cu care Iohannis și-a spus: ce-ar fi să întreb eu de funcția de secretar general NATO? Și n-a primit niciun răspuns. Nu e vorba de schimb, pur și simplu e o nevoie și dacă Iohannis tot s-a dus neîntrebat în gura lupului, lupul i-a spus: ia scoate tu un sistem Patriot și trimite-l în Ucraina”, a spus Băsescu. Fostul președinte spune că ar fi o greșeală ca România să nu dea curs acestei solicitări, pentru că „în Ucraina mor oameni, mor copii, mor bătrâni, iar România să stea cu ele neutilizate ar fi o eroare și politică, și militară”. „Nu spune nimeni că dăm gratuit acest sistem Patriot. Îl dăm pe bani, adică din suma cu care SUA ajută Ucraina se vor extrage banii pentru o nouă comandă pentru România”, a adăugat el.

Citeste mai mult

Image Description

Primarul din Gorj, lovit cu mașina o tânără în plină campanie electorală: "Membrii AUR au sărit la mine și i-au spart oglinda

Un incident grav s-a produs în comuna Stejari din județul Gorj. În timpul campaniei electorale, primarul localității a lovit cu mașina o tânără care se afla însoțită de reprezentanții unui partid politic adversar. După incident, edilul a părăsit locul faptei fără a se asigura de starea victimei. Martorii au relatat că primarul se afla în campanie electorală pe străzile comunei în momentul în care a lovit-o pe tânără cu oglinda autoturismului său. Aceasta a fost lovită în zona coastelor și a fost transportată de urgență la spital. Potrivit informațiilor, incidentul a avut loc la câteva sute de metri de sediul primăriei, unde primarul a parcat mașina și a intrat în imobil fără a se interesa de starea victimei. Polițiștii ajunși la fața locului l-au testat pe primar pentru alcoolemie, rezultatul fiind negativ. Cu toate acestea, edilul a fost dus la spital pentru prelevarea de probe biologice. Pe de altă parte, primarul PSD și candidat la un nou mandat la alegerile din 9 iunie a negat acuzațiile. Acesta a susținut pe rețeaua de socializare Facebook că a fost victimă a unui atac din partea susținătorilor partidului adversar, care i-au vandalizat mașina. Primarul din comuna Stejari a devenit cunoscut publicului mai larg după ce a mărturisit că îi admiră pe Nicolae Ceaușescu și pe Vladimir Putin. Incidentul s-a produs în contextul unei campanii electorale tensionate, în care rivalitatea politică a atins cote maxime. Incidentul a stârnit reacții puternice în mediul online, iar mulți utilizatori ai rețelelor sociale au condamnat acțiunile violente și comportamentul neglijent al primarului. Deocamdată, autoritățile nu au făcut niciun comentariu oficial cu privire la incident și așteaptă finalizarea investigațiilor pentru a stabili vinovăția în acest caz. Cu toate acestea, opinia publică și mai ales suspectul așteaptă cu sufletul la gură verdictul final al autorităților. Până atunci, acest eveniment va rămâne un subiect controversat și va genera discuții aprinse între susținătorii celor două tabere politice.

Citeste mai mult

Image Description

Traian Băsescu la Digi24: Dezvăluirile despre implicarea militară românească în Ucraina și relațiile cu Rusia în direct la ora 20.00!

Traian Băsescu, fostul președinte al României, va fi prezent în cadrul emisiunii "Briefing" de la ora 20.00, invitat de jurnalistul Liliana Ruse. Subiectul abordat va fi implicațiile ajutorului militar românesc pentru Ucraina și efectele acestuia. Conform afirmațiilor lui Băsescu, care vor fi făcute în direct, România a luat decizia de a oferi sprijin militar pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia. Detaliile despre cum va fi oferit acest ajutor vor fi prezentate în cadrul emisiunii. Se va discuta și despre relațiile dintre România și Rusia, după intervenția militară a României în sprijinul Ucrainei. Va fi analizată influența acestei decizii asupra dinamicii frontului și a situației de securitate în regiune. Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au crescut în ultimele luni, iar implicarea României în acest conflict ar putea avea repercusiuni importante asupra relațiilor dintre cele două țări. Prin intermediul declarațiilor și dezvăluirilor lui Traian Băsescu, publicul va putea afla mai multe despre implicațiile acestei acțiuni. Emisiunea "Briefing" cu Traian Băsescu va fi difuzată în direct, de la ora 20.00, și va oferi o perspectivă interesantă asupra deciziei României de a interveni în conflictul din Ucraina.

Citeste mai mult

Image Description

Fata de 17 ani devine cea mai tanara persoana cu doctorat in medicina in Arizona

O tânără din Statele Unite a reușit să obțină diploma de doctorat în medicină la doar 17 ani. Cei care au participat la ceremonia de absolvire, care a avut loc la Universitatea de Stat din Arizona, au fost impresionați de realizarea ei remarcabilă. Este prima persoană în domeniul sănătății comportamentale integrate care reușește acest lucru la această universitate. Născută în Arizona, Dorothy Tillman a fost înscrisă la cursuri de către mama ei la vârsta de 10 ani la un colegiu din Illinois, unde s-a specializat în psihologie. De-a lungul anilor, ea a absolvit și a obținut diverse diplome și calificări, precum licența în științe umaniste, masteratul în științe și acum și doctoratul în medicină. Majoritatea orelor de curs au fost făcute de la distanță și online, ceea ce i-a permis tinerei să-și continue studiile în paralel cu alte activități și responsabilități. În ciuda provocărilor, Dorothy a reușit să aibă rezultate remarcabile și să se autodepășească în mod constant. Timp de șapte ani, în ciuda distanței și a provocărilor, Tillman a fost o studentă dedicată și învățătoare, fiind mereu motivată de dorința de a-și îndeplini visul de a deveni medic. În cadrul ceremoniei de absolvire, ea a ținut un discurs în care și-a manifestat recunoștința și admirația pentru mama și bunica sa, care i-au fost alături și i-au oferit sprijinul lor necondiționat de-a lungul drumului său educațional. Această reușită istorică demonstrează că hotărârea, dedicarea și sprijinul pot ajuta orice tânăr să-și îndeplinească visurile, indiferent de vârstă sau obstacolele întâmpinate pe parcurs. Dorothy Tillman este un exemplu de inspirație și o sursă de mândrie pentru comunitatea academică și pentru tinerii din întreaga lume care își doresc să atingă excelența în domeniul lor de interes.

Citeste mai mult

Sport

-
-
Image Description
Sport

Florin Piersic, în recuperare după probleme medicale, se așteaptă să revină pe scenă în octombrie

Actorul Florin Piersic, una dintre cele mai îndrăgite personalități ale scenei românești, se recuperează după o serie de probleme medicale. Într-un interviu exclusiv acordat Realitatea PLUS, acesta a transmis un mesaj de speranță și optimism pentru fanii săi. "Știu că sunt departe de viața normală, dar sunt optimist. Fac un fel de tratament și sunt în grijă doamnelor. Depind de doctorii care mă țin substrict control. Dețin tratamentul pentru infecție și sper să mă eliberez de medicamentele necesare până în octombrie", a declarat actorul. La cei aproape 90 de ani, Florin Piersic este hotărât să revină pe scenă în octombrie. "Am avut o infecție din cauza cascadoriilor, dar acum sunt bine și mă recuperez repede. Am primit multe scrisori și gesturi extraordinare care m-au ajutat să trec peste această perioadă dificilă", a adăugat acesta. Potrivit reprezentanților Spitalului de Ortopedie "Foișor", Florin Piersic a fost reevaluat vineri și starea sa generală este stabilă, fără modificări semnificative față de zilele anterioare. Actorul primește tratament adecvat și se recuperează bine, fiind încrezător în privința revenirii sale pe scenă. Fanii lui Florin Piersic își exprimă speranța și susținerea pentru actorul lor preferat și își doresc să-l vadă cât mai curând pe scenă, în lumina reflectoarelor.

Articol postat cu 18 ore în urmă
Image Description
Sport

Scăderea numărului de angajați la stat, conform datelor MF

Numărul posturilor ocupate în instituțiile publice din România a înregistrat o scădere în luna martie a anului 2024, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor (MF). Conform datelor citate de economedia.ro și consultate de Agerpres, numărul total al posturilor ocupate a fost de 1.289.540, cu 425 mai puține față de luna anterioară. Cea mai mare parte a acestor posturi, aproape 63,9%, sunt ocupate în administrația publică centrală. Din totalul de 823.890 de angajați, în administrația publică centrală, în luna martie, au fost înregistrate 1.155 posturi vacante. În instituțiile finanțate integral de la bugetul de stat, erau angajate 606.862 de persoane, în scădere cu 1.458 față de luna februarie a aceluiași an. Ministerul Educației înregistra cel mai mare număr de posturi ocupate, cu un total de 302.655, fiind urmat de Ministerul Afacerilor Interne cu 123.011 posturi vacante, Ministerul Apărării Naționale cu 74.097 posturi ocupate, Ministerul Finanțelor cu 24.796 posturi vacante și Ministerul Sănătății cu 18.186 de posturi ocupate. Din totalul de 9.229 de posturi ocupate în instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale, în luna martie au fost înregistrate 11 posturi vacante, cu 11 mai puține față de luna februarie a anului 2024. În instituțiile finanțate integral din venituri proprii, au fost înregistrate 163.380 de posturi ocupate, în creștere cu 298 față de luna anterioară. Aceste date demonstrează o scădere a numărului de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România în luna martie a anului 2024. Conform sursei citate, în ceea ce privește instituțiile finanțate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj, s-a înregistrat o creștere cu 16 de posturi ocupate față de luna anterioară.

Articol postat cu 18 ore în urmă

Social

-
-
Image Description
Social

Cinema în aer liber la Herăstrău: Happy Cinema aduce filme exclusive și experiențe memorabile în parc

Program de vară la Happy Cinema: Noutăți în aer liber la Herăstrău Open Air Happy Cinema aduce în această vară cele mai noi filme pe un ecran imens la Herăstrău Open Air. Lanțul de cinematografe românesc propune proiecții de la Hollywood, comedii, thrillere, concerte și documentare la Teatrul de Vară din parc începând cu iunie și până în septembrie. Acesta este al doilea an când Happy Cinema organizează evenimentul ce aduce magia filmului în mijlocul naturii în București. Herăstrău Open Air devine punctul de întâlnire pentru iubitorii de film, punând într-o combinație neobișnuită experiența cinematografică cu farmecul verii. Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău este locul perfect pentru proiecții în aer liber, oferind spectatori spațiu generos și o atmosferă relaxantă. Programul de vară al Happy Cinema este adaptat tuturor gusturilor și vârstelor, transformând seriile de film într-o experiență de neuitat pentru toată familia. Iar cei care vor să trăiască senzațiile tari pot opta pentru proiecțiile 3D care prind viață sub cerul senin al Bucureștiului. Herastrău Open Air se lansează pe 1 iunie cu proiecția filmului Prieteni Imaginari, dedicat copiilor și familiei, urmată pe 2 iunie de hotoranul În Inima Naționalei - Din Vestiar până în Germania. Iubitorii de film vor putea vedea, în continuare, Avanpremiera Națională a filmului Masha și cele 6 umbre pe 6 iunie, cu Maia Morgenstern și Vlad Baba. Iar melomanii îndrăgostiți de muzica rock pot savura filmul GHOST: RITE HERE RITE NOW, ce combină filmări din seria de concerte sold-out de la Kia Forum din Los Angeles cu o poveste inspirată de seria de episoade web a trupei. Herăstrău Open Air powered by Happy Cinema este unicul cinema 3D în aer liber din România și totodată singurul care aduce avanpremiere și premiere naționale în aer liber. Atmosfera plină de energie, mirosul delicios al popcorn-ului și a altor delicii specifice cinematografelor completează perfecțiunea unei serii de neuitat în mijlocul naturii.

Articol postat în data 14 May 2024
Image Description
Social

Autobuzele liniei 311 vor avea un traseu schimbat în fiecare weekend până în octombrie, din cauza limitării traficului pe Calea Victoriei

In weekendurile următoare, autobuzele de pe linia 311 vor avea un traseu modificat în Bucureşti. Schimbările sunt necesare pentru a permite desfășurarea evenimentului „Străzi Deschise – Bucureşti, Promenadă Urbană”. Restricționarea traficului pe o secțiune din Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Splaiul Independenței, va dura până în data de 13 octombrie 2024. În timpul restricționării, autobuzele liniei 311 vor circula între stația „Faur” și intersecția Bd. Nicolae Bălcescu/ Str. Dem. I. Dobrescu. De aici, ele vor merge pe un nou traseu, intersectând Bd. Nicolae Bălcescu și întorcându-se pe Str. C. A. Rosetti și Str. Maria Rosetti. După aceste străzi, vor reveni la traseul obișnuit. Schimbările temporare iau în calcul și confortul călătorilor, asigurând un transport fără probleme în această perioadă. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă reamintim că aceste modificări vor avea loc doar în weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană”. Evenimentul „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană” încurajează oamenii să iasă în stradă și să profite de spațiul liber pentru activități recreative și culturale. Este o oportunitate pentru bucurie și relaxare, în mijlocul agitației orașului. Vă așteptăm în număr cât mai mare la eveniment și vă rugăm să luați în considerare aceste schimbări temporare în traseul autobuzelor. Pentru informații suplimentare și actualizări, puteți accesa site-ul operatorului de transport în comun sau aplicația pentru transport public. Mulțumim pentru înțelegere și ne bucurăm să fim alături de voi pentru această experiență unică în București.

Articol postat în data 10 May 2024
Image Description
Social

Gemenii de 4 luni salvati de politisti in Bucuresti dupa interventia fortelor de ordine

O femeie de 33 de ani a sunat imediat la poliție după ce partenerul său a devenit violent cu ea și a agresat cei doi bebeluși. Incidentul a avut loc miercuri seară în sectorul 5 al Capitalei și a șocat comunitatea locală. Potrivit unui raport al observatornews.ro, agresorul, un bărbat de 46 de ani, s-a închis în casă cu cei doi bebeluși după ce a alungat-o pe femeie din locuință. Mama copiilor a sunat imediat la poliție, îngrijorată pentru siguranța gemenilor lor. Polițiștii au intervenit rapid și au luat bebelușii din apartament, punându-i sub custodia mamei lor. De asemenea, un ordin provizoriu de protecție a fost emis pentru femeie și copiii săi. După ce a bătut-o pe femeie în prezența copiilor și a alungat-o din locuință, bărbatul s-a baricadat în casă refuzând să coopereze cu poliția. Mai multe încercări de negociere și o echipă de asalt au fost fără succes, astfel că polițiștii au intrat în apartament și l-au imobilizat pe agresor. Acesta a fost dus la secție pentru a fi interogat. Copiii și-au reîntâlnit mama și se află în siguranță. Poliția a deschis un nou dosar în acest caz și continuă să investigheze circumstanțele incidentului. Locuitorii din sectorul 5 sunt îngroziți de acest incident și cer pedepse severe pentru agresor. Autoritățile locale fac un apel la cetățeni să fie vigilenți și să raporteze astfel de cazuri de abuz la adresa copiilor și a femeilor. Vecinii susțin că cei doi parteneri aveau o relație agitată de mult timp și speră ca acest incident să fie un avertisment asupra violenței domestice și să conducă la mai multă conștientizare și acțiuni din partea autorităților și comunității în combaterea acestui tip de abuz. Sursa incidentului nu este încă stabilită, însă este clar că violența domestică poate avea consecințe grave și trebuie combătută cu toate mijloacele. Comunitatea și autoritățile trebuie să acționeze împreună pentru a preveni astfel de tragedii și pentru a proteja victimele acestui tip de abuz.

Articol postat în data 02 May 2024
Image Description
Social

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” aniversează 88 de ani - program de evenimente plin de dans, culoare și muzică - Seria de evenimente va avea loc între 10-17 mai, în cinstea aniversării Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" sărbătoreşte 88 de ani de existenţă, cu o serie de evenimente în perioada 10-17 mai. Ceremonia de deschidere va avea loc pe 10 mai, la Scena Dumitra, la ora 11:00. Evenimentul va fi marcat de vernisajul expoziţiei "Portul popular de sărbătoare", prezentând peste 150 de piese de port din colecţiile muzeului. La sala Gheorghe Focşa, de la ora 13:30, va avea loc vernisajul expoziţiei "Taurul itinerant de Pucara - ambasadorul munţilor peruvieni", realizată împreună cu Ambasada Peru la Bucureşti. Pe 10 şi 11 mai, vizitatorii vor putea asista la spectacole de muzică şi dans, precum şi la lansări de carte, şezători şi ateliere, în colaborare cu Asociaţia Piery din Urziceni, Primăria Municipiului Urziceni, Centrul Cultural Urziceni, Primăria Municipiului Hârşova şi Casa de Cultură Hârşova. Evenimentele vor fi pline de culoare, muzică, tinereţe şi frumuseţe, aducând o bucurie aparte în inimile vizitatorilor. Nu rataţi această ocazie de a vă bucura de tradiţiile şi frumuseţea portului popular de sărbătoare, precum şi de a cunoaşte cultura şi tradiţiile peruvienilor. Vă aşteptăm cu drag la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" pentru a sărbători împreună 88 de ani de tradiţie şi cultură.

Articol postat în data 01 May 2024
Image Description
Social

Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti, activitate suspendată

Suspendare a activității cu publicul la Registrul Comerțului București și în mai multe regiștri din țară, din cauza unui protest spontan de membri ai Sindicatului Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului (SAONRC). Astăzi dimineață, reprezentanții Sindicatului Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului (SAONRC), afiliat la Federația Publisind și la Blocul Național Sindical, au intrat în grevă spontană în semn de protest față de condițiile de muncă și salariile mici. Ca urmare, activitatea cu publicul la Registrul Comerțului București și în mai multe registre din țară a fost suspendată. Membrii sindicatului afirmă că salariile lor sunt insuficiente și că au fost nevoiți să recurgă la acest protest spontan pentru a atrage atenția asupra situației lor. Ei cer autorităților să ia măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și să le acorde salarii mai mari. În urma suspendării activității cu publicul, cetățenii care aveau programate ședințe pentru înregistrarea de acte la Registrul Comerțului București și în alte regiștri din țară, au fost nevoiți să amâne orice activitate în acest sens. Pe lângă înregistrarea de acte, suspensia activității afectează și alte servicii oferite de către Registrul Comerțului, precum eliberarea de certificate și informații. Această acțiune de protest vine în contextul în care sindicatele din sectorul public și privat din România se pregătesc pentru o mișcare națională de protest, în semn de nemulțumire față de politica guvernului în privința salariilor și a condițiilor de muncă. Ne cerem scuze cetățenilor pentru orice disconfort și deranj cauzat de această situație și sperăm că autoritățile vor lua măsuri cât mai repede pentru a rezolva conflictul de interese și a relua activitatea normală a Registrului Comerțului și a celorlalte regiștri afectați. Continuăm să urmărim evoluția situației și vom ține cetățenii la curent cu orice informații relevante.

Articol postat în data 29 Apr 2024
Image Description
Social

Croissantele, gogoșile și tortul de morcovi, cele mai populare deserturi de Paște comandate de români prin Glovo

(Juanjo Rodriguez Analiză a produselor comandate de către români pentru masa de Paște Platforma multi-categorie Glovo a realizat o analiză a celor mai populare produse comandate de către români în perioada sărbătorilor pascale. Printre preparatele tradiționale gătite acasă, românii au preferat croissantele, gogoșile și tortul de morcovi ca deserturi în anul 2023. În ceea ce privește comenzile de la restaurante, pe lângă preparatele specifice ale sărbătorilor, cum ar fi borșul de miel și pască, românii au optat pentru clasicul burger, dar și pentru mâncăruri precum shaorma și pizza. Nu doar deserturile sunt în centrul atenției în perioada Paștelui, ci și produsele non-alimentare. Florile și hrana pentru animalele de companie au înregistrat cele mai multe comenzi în zilele de sărbătoare. Printre alimentele de bază, apa și bananele au rămas cele mai populare în 2023, conform datelor colectate de Glovo de la utilizatorii săi. București, Cluj-Napoca și Brașov au fost orașele cu cele mai multe comenzi în zilele de Paște, în timp ce în restul țării există o varietate de preferințe culinare, în funcție de regiune. Deși tradițiile de preparare a mâncărurilor de Paște sunt importante pentru mulți români, tot mai mulți aleg să comande preparatele și deserturile dorite de la restaurante sau prin intermediul platformelor online precum Glovo. Alegerea aceasta aduce o atenuare a stresului din bucătărie și oferă mai mult timp liber pentru a petrece cu familia și prietenii.

Articol postat în data 29 Apr 2024

Stiri externe

Salman al Arabiei Saudite suferă de o boală pulmonară: va fi tratat la Palatul Al Salam din Jeddah

Regele Salman al Arabiei Saudite suferă de o inflamaţie pulmonară și va fi tratat la Palatul Al Salam din Jeddah. Acest fapt a fost anunțat duminică de către agenția de presă de stat, care a precizat că monarhul, în vârstă de 88 de ani, a fost supus unor teste medicale. Potrivit curții regale, regele va primi un tratament cu antibiotice până când inflamația va dispărea complet. Testele medicale au fost făcute la clinica regală de la Palatul Al Salam, după ce regele a prezentat o „temperatură ridicață și dureri articulare”, conform agenției de presă de stat. Acesta nu este primul caz în care regele Salman suferă de probleme de sănătate. În aprilie, monarhul a fost internat pentru un control de rutină. Cu toate acestea, în ultimii ani, starea sa de sănătate a devenit fragilă. La vârsta de 88 de ani, regele Salman este custodele celor mai sfinte locuri ale Islamului și a urcat pe tronul Arabiei Saudite, țara care este cel mai mare exportator de petrol din lume, în 2015. El a deținut poziția de prinț moștenitor și vicepremier timp de mai mult de 2 ani și jumătate, până când a devenit monarh. În prezent, prințul Mohammed bin Salman este considerat liderul de facto al regatului saudit și este și prințul moștenitor. Situația fragilă a sănătății regelui Salman ridică întrebări privind succesiunea și viitorul Arabei Saudite.

Timp de citire: 2 minute

Răsturnare de situație în tentativa de asasinare a lui Fico. Atacatorul nu ar fi acţionat singur, așa cum se credea

Autorul atacului armat asupra premierului slovac Robert Fico s-ar putea să nu fi fost doar un "lup singuratic", cum s-a crezut până în prezent, a declarat duminică ministrul de interne slovac Sutaj Estok, în timp ce autorităţile încearcă să elucideze deplin tentativa de asasinat, relatează Reuters. Potrivit ministrului de interne, echipa care investighează cazul va cerceta şi dacă suspectul a acţionat ca parte a unui grup de persoane ce s-au încurajat reciproc să recurgă la un asasinat. Un element care sugerează implicarea şi a altor persoane este ştergerea la două ore după tentativa de asasinat a comunicaţiilor pe internet ale suspectului şi nu este clar cine le-a şters. Este exclus ca el să fi făcut acest lucru, având în vedere că deja era arestat, şi cel mai probabil nici soţia sa, a explicat ministrul de interne. Acesta din urmă a confirmat că suspectul era ostil politicii lui Fico, un premier social-democrat, dar apropiat de premierul conservator ungar Viktor Orban. De îndată ce a preluat conducerea guvernului în octombrie 2023, Robert Fico a sistat ajutorul militar pentru Ucraina şi a cerut negocieri de pace între aceasta şi Rusia. Potrivit guvernului de la Bratislava, suspectul s-a radicalizat după ce aliatul lui Fico, Peter Pellegrini, a câştigat alegerile prezidenţiale luna trecută şi el a spus în faţa anchetatorilor că era nemulţumit de reformele iniţiate de noul guvern în parchetul anticorupţie şi presa publică, reforme criticate de opoziţia progresistă şi de Comisia Europeană. Robert Fico a cerut desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva lui şi în favoarea opoziţiei liberale. Fico nu mai este în pericol imediat, dar rămâne în stare gravă şi încă nu poate fi transferat la un spital din capitala Bratislava, fiind în continuare îngrijit la spitalul din Banska Bystrica, a declarat duminică mai devreme vicepremierul Robert Kalinak. Premierul a fost împuşcat miercuri în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Un individ înarmat şi aflat într-o mulţime de oameni spre care s-a îndreptat Fico a tras cinci gloanţe către acesta, dintre care patru l-au nimerit. Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani sub numele de Juraj Cintula, un fost bodyguard la un mall şi de asemenea autor a trei cărţi de poezii, a avut în trecut legături cu grupări radicale şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său. El a fost arestat la locul atacului şi sâmbătă a fost prezentat instanţei.

Timp de citire: 4 minute

Spania cere rechemarea ambasadorului din Argentina după declarațiile jignitoare ale preşedintelui ultra-liberal Milei la o reuniune a partidelor extremei dreapta europene

Spania recheamă ambasadorul din Argentina după declarațiile ofensive ale președintelui acestei țări, Javier Milei, făcute la o întâlnire a partidelor de extremă-dreapta europene la Madrid. Acesta ar fi jignit Spania, premierul socialist Pedro Sanchez și soția acestuia. La Convenția "Europa Viva 24" organizată de Partidul Vox, la care a fost invitat special, Milei a declarat că "elitele mondiale nu își dau seama cât de distructive sunt ideile socialismului", adăugând că acestea produc oameni agățați de putere și abuzuri. Președintele argentinian a făcut și aluzii la soția lui Sanchez, Begona Gomez, acuzată de corupție și trafic de influență de un tribunal din Madrid în aprilie. Totuși, acest caz a fost clasat de Parchetul Madrid din lipsă de probe. Sanchez a anunțat la acel moment că își va suspenda activitatea pentru o perioadă de reflecție, dar a decis să rămână în funcție. Ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, a declarat că declarațiile extrem de grave ale lui Milei merg dincolo de diferențele politice și ideologice. Ca urmare, ambasadorul Spaniei din Buenos Aires este retras până la noi ordine, iar președintele argentinian este rugat să își ceară scuze public Spaniei.

Timp de citire: 2 minute

Atacul rus asupra orașului ucrainean Harkov: cinci morți și 16 răniți într-o zonă de recreere. Oficialii anunță tragedia.

Celor puțin cinci persoane au fost ucise și 16 au fost rănite într-o zonă de recreere din afara orașului ucrainean Harkov, ca urmare a unor bombardamente rusești duminică, conform unor oficiali locali citați de Reuters. Primarul orașului Harkov, Igor Terehov, a raportat bilanțul morților și răniților. "Exploziile auzite în jurul prânzului în Harkov s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere, unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane și rănind alte 16", a declarat el pe platforma de mesagerie Telegram. Correspondenții Reuters au văzut zona de recreere distrusă de două explozii violente, care au avut loc la aproximativ 15-20 de minute distanță unul de altul, în urma cărora au rămas doar un crater, dărâmături și cadavre, conform informațiilor furnizate de către salvatorii prezenți la fața locului. O femeie în vârstă de 69 de ani pe nume Valentina, care locuia în apropiere de complexul turistic, a povestit că se afla acasă în momentul exploziilor. Ea le-a mărturisit jurnaliștilor plângând că soțul ei a fost ucis în explozie. "Era lângă apă, iar acum zona este acoperită cu un crater, dărâmături și cadavre. Este extrem de dureros să-mi pierd casa și soțul. Rușii sunt niște animale, de ce trebuie să omoare oameni nevinovați?", a declarat ea. În ultimele săptămâni, orașul Harkov și regiunea cu același nume au fost ținta constantă a atacurilor cu rachete și bombe ghidate lansate de către forțele ruse, în contextul unei ofensive militare în nord-estul regiunii. Un ofițer de poliție local, Yaroslav Trofimko, a declarat că în momentul atacului nu se aflau soldați în zonă. "Era duminică, oamenii au venit aici să se relaxeze, copii, femei gravide. Este o tragedie să vedem cum acești oameni încearcă să ducă o viață normală și sunt uciși de rachetele rusești", a subliniat el.

Timp de citire: 3 minute

Iran: Cine va asigura interimatul lui Ebrahim Raisi, a cărui stare e încă „incertă” după accidentul de elicopter

Elicopterul care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbuşit în apropiere de graniţa cu Azerbaidjanul. În acest moment, nu se cunoaşte starea de sănătate a ocupanţilor, relatează Le Figaro, care răspunde şi la întrebarea: „Cine asigură interimatul în cazul incapacităţii preşedintelui?”, informează news.ro. Salvatorii nu au reuşit încă să ajungă la locul accidentului, din cauza condiţiilor meteo dificile. Vineri, preşedintele iranian s-a deplasat la graniţa cu Azerbaidjanul pentru a inaugura un baraj între cele două ţări şi s-a întâlnit cu omologul său azer. Deocamdată nu au fost difuzate informaţii privind starea de sănătate a ocupanţilor elicopterului prezidenţial, în care se afla şi ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, dar se pune deja problema continuităţii statului în cazul în care preşedintele Republicii nu-şi va putea exercita atribuţiile oficiale. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că „viaţa preşedintelui Republicii şi cea a ministrului de externe sunt în joc/pericol”. Situaţia este prevăzută în mod expres la articolul 131 din Constituţia iraniană, care stipulează că „în caz de deces, revocare din funcţie, demisie, absenţă sau boală de peste două luni a preşedintelui Republicii, prim-vicepreşedintele republicii, sub rezerva acordului Liderului, preia atribuţiile şi responsabilităţile preşedintelui, iar un consiliu format din preşedintele Adunării, şeful sistemului judiciar şi prim-vicepreşedintele republicii este obligat să ia măsuri pentru a asigura alegerea unui nou preşedinte al republicii în termen de cel mult cincizeci de zile”. În acest caz, din 2021, prim-vicepreşedintele Republicii Iran este Mohammad Mokhbér, fost director al unei bănci iraniene şi fost viceguvernator al provinciei Khuzestan din vestul ţării. El a fost numit în acelaşi an în care conservatorul Ebrahim Raisi a fost ales preşedinte al Republicii Iraniene. În caz de incapacitate a lui Raïsi, Mohammad Mokhbér ar urma să asigure interimatul pentru o perioadă de maximum cincizeci de zile. De la Revoluţia islamică din 1979, Iranul este o teocraţie de un tip special, cu două capete, întrucât puterea supremă îi aparţine Liderului Revoluţiei, Ali Khamenei. El este ales de o Adunare a experţilor formată din 86 de clerici, care sunt la rândul lor aleşi prin vot universal direct. De la revizuirea constituţională din 1989 şi de la eliminarea funcţiei de prim-ministru, preşedintele Republicii este şeful puterii executive, în calitate de şef al guvernului. Acesta este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unor alegeri în două tururi, pentru un mandat de patru ani.

Timp de citire: 4 minute

News Alert Elicopterul care îl transporta pe președintele Iranului Ebrahim Raisi a „aterizat forțat”. TV iraniană: „Operațiune uriașă de salvare”

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi „a aterizat forțat” duminică, informează presa iraniană preluată de Reuters. Aterizarea a fost una „dură”, conform Reuters. Informațiile din presa iraniană sunt momentan „contradictorii”. Nu a fost făcut până acum un anunț oficial referitor la incident. „Elicopterul care îl transporta pe președinte a avut un accident și a suferit o „aterizare forțată” în regiunea Varzeghan. Echipele de salvare se află în drum spre locul accidentului”, se arată într-un comunicat publicat pe Twitter de agenția de presă Tasnim a Iranului. Elicopterul implicat în accident zbura într-o formaţie de trei elicoptere, precizează presa iraniană preluată de Agerpres. „La câteva momente după incident, unele persoane au reușit să discute cu ayatollahul Al-Hashem, care se afla în elicopter cu Raisi, dar telefoanele nu sunt disponibile momentan”. Agenția de presă a Iranului a transmis că accidentul de elicopter a survenit deasupra „Azerbaidjanului de Est” și că o coloană oficială de mașini „a plecat spre Tabriz”. Nu au existat detalii imediate despre ceea ce s-a întâmplat cu elicopterul şi nici cine se afla la bord. Agenţiile de presă semioficiale au oferit explicaţii variate pentru ceea ce se întâmplă, conform news.ro. Salvatorii din Iran încearcă să ajungă la elicopterul în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi, a informat duminică televiziunea de stat iraniană, citată de publicaţia britanică Mirror. „Unii dintre însoţitorii preşedintelui din acest elicopter au reuşit să comunice cu Cartierul General Central, ridicând speranţa că incidentul s-ar fi putut încheia fără victime”, a relatat agenţia de presă iraniană Tasnim, pe platforma de socializare X, citată de CNN. Nu este clar care este starea exactă a elicopterului lui Raisi. Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere. Două dintre aceste elicoptere transportau miniştri şi oficiali care au ajuns la destinaţie în siguranţă, potrivit Tasnim. „Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imamul rugăciunii de vineri din Tabriz şi ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian se aflau, de asemenea, în elicopter cu preşedintele”, a spus Tasnim la X. Raisi fusese în Azerbaidjan duminică devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Barajul este al treilea pe care cele două naţiuni l-au construit pe râul Aras. Iranul foloseşte o varietate de elicoptere în ţară, dar sancţiunile internaţionale îngreunează obţinerea de piese pentru ele. Flota sa aeriană militară datează în mare măsură de dinainte de Revoluţia Islamică din 1979. Raisi, în vârstă de 63 de ani, este un dur care a condus anterior justiţia din ţară. El este considerat un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analişti au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sa sau demisia din funcţie.

Timp de citire: 4 minute
Acasa Recente Radio Judete